Edukacja prozdrowotna to ważny element pracy z dziećmi w przedszkolu. Wszyscy dobrze wiemy, ile pozytywów dla właściwego rozwoju dzieci niesie zdrowe odżywianie. Przez ostatnie dwa tygodnie nasze przedszkolaki z Pokrzywnicy i Łężec poznawały owoce i warzywa, poszerzały swoją wiedzę na temat właściwej diety oraz przekonały się jak pyszne i pachnące mogą być surowe warzywa i owoce. Dzieci z pomocą pań wykonały kolorowe, owocowe szaszłyki, zdrowe sałatki i surówki, a nawet sok z jabłek i marchewek. Z wielkim apetytem dzieci degustowały przygotowane przez siebie owocowe desery i warzywne sałatki. Była to prawdziwa bomba witaminowa, którą dzieci zjadły ze smakiem. W ramach podsumowania 15 października obchodziliśmy Dzień Owoców i Warzyw i śpiewaliśmy piosenki o „Czerwonym jabłuszku”, oraz o „Zielonym ogórku”. Dodatkowo rozwiązywaliśmy owocowe i warzywne zagadki, rozpoznawaliśmy je po kształtach i smakach. Było smacznie i zdrowo! Wszystkie maluchy od teraz wiedzą, jak ważne jest jedzenie owoców i warzyw.